אוסטאופניה והידלדלות עצם
אוסטאופניה והתעמלות בונה עצם. הבעיה והפתרון, מה צריך לדעת. כאשר אנו חושבות על פעילות גופנית אנו בדרך כלל חושבות על בניית שריר, פיתוח סיבולת לב ריאה , גמישות וגם ירידה במשקל. כל אלו הם דברים חשובים, אך ישנה בעיה נוספת אשר צריך להקדיש לה את תשומת הלב – אני מדברת על הידלדלות העצמות אשר מתרחשת בגופנו עם הגיל. תופעה זו גורמת להיחלשות העצמות ושינוי המבנה של העצם, וכך חושפת אותנו לסכנה של שברים בעצמות. אימון גופני מתאים יכול לסייע לנו להתמודד עם הבעיה.
הסיבה לדילול העצם
העצמות בגופינו הן איבר חי אשר תמיד מתחדש. ישנו תהליך המכונה ”שיחלוף“, תהליך שבו הגוף מפרק תאי עצם ובונה חדשים. תהליך זה מתרחש לכל אורך ימי חיינו, אך לא באותו הקצב. כאשר אנו צעירות ונמצאות בשלבי הגדילה, תהליך בניית התאים גובר על תהליך פירוק התאים. בהמשך החיים ישנו איזון בין קצב בניית תאי העצם לבין פירוקן. אך כאשר אנו מגיעות לגיל מבוגר קצב בניית העצם יורד, ומתחיל תהליך של דלדול העצם, תהליך הגורם להיחלשותה של העצם ולשינוי המבנה.
בעוד מדובר בתהליך טבעי, לא כל אחת מאיתנו חווה אותו באותה העצמה. קצב בריחת הסידן משתנה מאדם לאדם. נציין שגם גברים סובלים מהבעיה, אך היא שכיחה יותר בקרב נשים – אחת מכל שלוש נשים לאחר גיל המעבר חווה שבר דחיסה אוסטיאופורוזיס, ואילו בקרב הגברים היחס הוא אחד מכל חמישה גברים. בישראל ישנם כמאה וחמישים אלף נשים וגברים אשר סובלים מהידלדלות העצם. מידי שנה יש בסביבות עשרת אלפים מקרים של שברים כתוצאה מבעיה זו. כ 60% מהשברים הם שברי ירך והשאר באיברים אחרים. אוסטאופניה היא הסיבה השכיחה ביותר לשברים בקרב בני הגיל השלישי.
אוסטאופניה. מה הם הסימנים
שאלה זו נוגעת באחת הנקודות הבעייתיות ביותר של אבחון המחלה – אין לה סימנים מקדימים. ניתן לגלות את המחלה בבדיקת צפיפות העצם. אך בפועל נשים רבות מגלות את המחלה בעקבות שבר, שהוא תוצאה של המחלה. כלומר אנו מגלות את המחלה בשלבים מתקדמים בהם העצמות פריכות וחלשות.
כאמור, המחלה מופיעה גם אצל גברים וגם אצל נשים. איננו יודעים מהו הגורם לאוסטיאופורוזיס, אך העולם הרפואי יכול להצביע על גורמי הסיכון למחלה. נראה שהמחלה שכיחה יותר בקרב נשים בעלות עור בהיר, נשים נמוכות ורזות. גם הרגלי חיים מסוימים, כמו שתיית קפה, עישון ואלכוהול, מגבירים את הסיכוי לחלות במחלה זו. גם הגורמים הגנטיים משחקים תפקיד. נשים אשר התגלו במשפחתן הקרובה מקרים של אוסטיאופורוזיס הן בעלות סיכון גבוה יותר. אם את נמצאת באחת מקבוצות הסיכון אני ממליצה לכך לבצע את בדיקת צפיפות עצם.
מה ניתן לעשות אל מול הידלדלות העצם
התשובה טמונה בפעילות גופנית. פעילות גופנית היא תמיד דבר טוב לצורך שמירה על הבריאות ותפקודי הגוף. אך יש לשם את הדגש על התעמלות בונה עצם. באופן דומה לשרירים אשר הגוף בונה אותם כאשר מאמצים אותם, כך גם העצמות. המחקרים מלמדים אותנו שכאשר מפעילים התנגדות על העצם הגוף מתחיל לחזק אותה באמצעות בניית תאי עצם.
יישום מעניין של התעמלות בונה עצם נעשה בקרב אסטרונאוטים; לא רק שזה מעניין לדעת, זה מלמד אותנו הרבה על המכניזם של הגוף ותהליכי פירוק ובניית עצם. כאשר החל מסע האדם בחלל, בנאסה גילו שהאסטרונאוטים אשר חזרו לכדור הארץ נוטים לסבול משברים בשכיחות גבוהה. במהרה התגלה כי תנאי חוסר כוח הכבידה בחלל אינם מפעילים התנגדות על העצם. חוסר ההתנגדות גורם לגוף להפסיק לייצר תאי עצם חדשים. זוהי אחת הסיבות מדוע האסטרונאוטים בתחנת החלל עוסקים בפעילות גופנית באופן קבוע – זוהי התעמלות בונה עצם המשולבת עם אימון למניעת איבוד מסת השריר.
אז אמנם אנו לא עומדות לטוס לחלל, אך אותן העקרונות תקפים גם לגבינו. באמצעות התעמלות בונה עצם אנו יכולות לחזק את העצמות ולגרום לתהליכים הטבעיים של הגוף לעבוד לטובתנו. באמצעות פעילות גופנית מתאימה אנו יכולות לחזק את העצמות ולמנוע אוסטאופניה. התעמלות זו מתאימה לכולן. אם אינכן עוסקות בפעילות גופנית באופן שגרתי, חשוב לבצע בדיקת צפיפות עצם מקדימה. בדיקה זו תאפשר להתאים את רמת העומס שבה העצם שלכן יכולה לעמוד.