אוסטאופורוזיס טיפול מומלץ. חובת קריאה לכל אשה.

מה היא מחלת האוסטאופורוזיס סימנים ודרכי טיפול

אוסטאופורוזיס היא אחת הדאגות שלנו בתור נשים המתקרבות לגיל המעבר.  כולנו שמענו על המחלה ובוודאי יודעות שזה קשור לסידן ועצמות. אבל בגלל חשיבות העניין מצאתי לנכון להסביר עם קצת יותר פירוט מהי מחלת האוסטאופורוזיס ומהן הסכנות שבה, מהם הסימנים ומהן דרכי הטיפול במחלה.

המלצות

אני ממליצה לכל אחת ואחת מכן לקרוא את הדברים הבאים בדגש עם תשומת לב גדולה לדרכי הטיפול במחלה, טיפול הדורש שינוים בהרגלי החיים, ויפה שעה אחת קודם. ישנם דברים אשר תוכלי לעשות כבר עכשיו על מנת להפחית את הסיכון.

אז מהי אוסטאופורוזיס? מחלה זן המכונה גם בריחת סידן, או דלדול עצם מתבטאת בשינוי מרקם עצמות הגוף. העצמות שאמורות להיות בריאות וחזקות הופכות לפחות דחוסו, ולכן גם חלשות יותר, דבר אשר חושף אותן לסכנות שבירה. אולי לפעמים נראה כי העצם היא סוג של איבר דומם אשר מגיע אשר מגיע לגודלו בתקופת הבגרות ושם זה מסתיים. בפועל העצם היא איבר חי שבו מתרחשים תהליכים קבועים של הרס תאים ובניית תאים חדשים, אך בעשור השלישי או הרביעי של חיינו העצם מגיעה לכמות המרבית -זהו שלב שבו קצב הפירוק של תאי העצם משתווה לקצב הבנייה, וכך העצם שומרת על צפיפותה. כמובן שכמות העצם שונה מאדם לאדם, זאת כתוצאה מגורמים גנטיים וסביבתיים, כמו למשל תזונה ורמת הפעילות הגופנית שאנו עוסקים בה, תרופות וטיפולים שקיבלנו והרגלי חיים.

 

המחלה מופיעה גם אצל נשים וגם אצל גברים ,אך נשים נמצאות ברמת סיכון גבוהה יותר. כמו כן אצל נשים אנו רואים את התופעה כבר בגיל המעבר ואילו אצל גברים הבעיה בדרך כלל מופיעה בגיל 70 ומעלה. מחקר אשר נערך בעבר העריך כי שיעור התחלואה בקרב נשים בגיל 45-54 (בישראל) עומד על כ 9%, אך אם נסתכל על הנתונים מעל גיל 65 נראה שהשיעור קופץ ל 30%.

אוסטאופורוזיס

איבוד העצם אוסטאופורוזיס

בשלב מסוים בחיים קצב הפירוק של העצם עולה על קצב הבנייה.  לאורך זמן אנו חוות את התדלדלות העצם. התופעה גוברת במיוחד לאחר הפסקת המחזור הנשי. תהליך איבוד העצם מתקדם באטיות, אך בעקביות. מדובר  באחוזים בודדים מאוד מידי שנה, אך בחלוף השנים אנו רואות נזק מצטבר אשר מביא איתו שינויים של ממש במבנה העצם. זהו תהליך טבעי המתקיים אצל כולנו, אך לא באותה דרגת חומרה. הדרגה הנמוכה מכונה אוסטאופניה והיא גם השכיחה ביותר, הדרגה החמורה יותר היא אוסטאופורוזיס.

אוסטאופורוזיס

מהם הסימנים למחלה

אם חווית מקרה של שבירת עצם שמקורה בהידלדלות העצם. הרופאים מייד יוכלו להבחין במצב העצם.  נסיבות המקרה (שבירה שאינה בעקבות חבלה קשה) ולהבין כי מדובר באוסטאופורוזיס. אך זוהי בעצם הבעייתיות באבחון המחלה. המחלה מתקדמת באופן שקט ובמשך שנים, העצם מתדלדלת ונחלשת ללא שום סימן וכאב; אך כאשר השברים מופיעים המחלה כבר נמצאת בשלבים מוקדמים.

התדלדלות העצם פוגעת בכל עצמות הגוף ולכן השברים יכולים להתרחש במקומות שונים.  עמוד השדרה, שורש כף היד וצוואר הירך הם השברים השכיחים ביותר. שברים בצוואר הירך הם גם המדאיגים ביותר .גם אלו הם שברים קשים לטיפול אשר פוגעים באופן משמעותי ביכולת התפקוד. הם דורשים ניתוחים, אשפוז ממושך וישנם אחוזי תמותה גבוהים בשנתיים שלאחר השבר.

המחלה גורמת גם לעקמת ואבדן גובה. מומלץ לערוך מעקב באמצעות הרופא אחר הגובה והמשקל על מנת לזהות את הסימנים. גם הגבלות תנועה וכאבים מתמשכים יכולים להיות סימן שאנו צריכות להיות ערניות לגבי.

על מנת להקדים תרופה למכה, מומלץ לכל אישה, החל מגיל 65 לבצע בדיקת צפיפות עצם אחת לחמש שנים. במידה ואת בקבוצת סיכון, כמו במקרה של חולים אחרים במשפחתך או מחלות כרוניות מסוימות המגדילות את הסיכון, כדאי להקדים ולערוך את הבדיקה כבר בגיל 50. זיהוי מוקדם הוא קריטי, באמצעות הטיפול ניתן להאט את התפשטות המחלה.

אוסטאופורוזיס טיפול

מחלת האוסטאופורוזיס היא מחלה כרונית. במחלה לא קיימת תרופה או טיפול אשר יכולים להעלים את המחלה. במחלה ניתן לשלוט ולמתן את המחלה באמצעות תרופות ושינוי באורח החיים. הרפואה נוהגת להשתמש בתרופות שונות אשר מאטות את פירוק העצם ואף מזרזות את בניית העצם. ישנן אפילו תרופות שהתגלו כיעילות למרות שמנגנון הפעולה שלהן עדייו אינו מובן למדע. למרות התקדמות הרפואה, אין כרגע בידי המדע פתרון מושלם. לכן לצד הטיפול חשוב מאוד לערוך שינוי באורחות החיים שלנו. תזונה נכונה ופעילות גופנית יכולים לעשות פלאים, ואם אתן מעשנות אז להפסיק מייד. הרופאים ממליצים על תזונה עשירה בסידן בתור אמצעי למניעת דלדול עצם. ואף תוספי תזונה המכילים סידן וויטמין D למי שאובחנה אצלה דלדול עצם. פעילות גופנית פשוטה כמו הליכה נחשבת ליעילה ומומלצת על ידי הרופאים.

אני גם ממליצה לכן לעסוק בהתעמלות בונה עצם. באמצעות תרגילים מיוחדים המעמיסים על השלד בצורה הנכונה, אתם יכולות לעודד את הגוף לבנות עצם. איננו צריכות לחכות לגיל המעבר ולשברים, אנו יכולות לחזק את גופנו כבר עכשיו.